skip to Main Content

In orde voor de elektrische keuring: elektriciteitswerken, controle of onderhoud?

Jeuken uw handen om met uw nieuwbouw- of renovatieproject van start te gaan?  Verlies dan ook uw elektriciteitsinstallatie niet uit het oog: die moet aan alle vereisten van de elektrische keuring beantwoorden. Ook als u geen elektriciteitswerken liet uitvoeren, moet uw installatie in optimale staat verkeren. We zetten de details voor u op een rij.

Elektriciteitswerken: keuring van uw elektriciteit nodig?

In België moet de elektriciteit in uw huis voldoen aan de AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties). In de volgende gevallen moet u uw elektrische installatie laten keuren:

  • 25 jaar na de laatste keuring
  • als u een huis verkoopt dat gebouwd is voor 1 oktober 1981
  • als u een nieuwe elektriciteitsinstallatie aansluit op het elektriciteitsnet
  • als u uw bestaande installatie aanpast of uitbreidt
  • als u uw elektrische installatie wilt versterken, bijvoorbeeld met zonnepanelen
  • als een groot deel van uw elektriciteitsinstallatie vernield is door brand, een overstroming, of andere schade.

Wat na een negatieve elektrische keuring?

Blijkt uit de keuring dat uw elektrische installatie niet gelijkvormig is? Dan krijgt u een jaar om alles in orde te brengen. Gaat het om grotere gebreken? Dan vertelt uw elektricien u of u de elektrische installatie beter gedeeltelijk of volledig vervangt. Let op: soms bent u goedkoper af als u uw elektriciteit volledig vernieuwt.

Elektriciteitswerken: wanneer onderhoud of controle?

U hoeft niet elk jaar een elektricien in te schakelen voor een onderhoud van uw elektrische installatie. In deze gevallen laat u uw elektriciteitsinstallatie beter wel nakijken. Uw elektricien vertelt u dan of elektriciteitswerken nodig zijn:

  • U kreeg kortsluiting, maar vindt niet meteen de oorzaak.
  • U wilt apparaten aansluiten die uw elektrische installatie sterk belasten: bijvoorbeeld een wasmachine of een nieuwe ketel.
  • Er is schade aan de elektriciteit, bijvoorbeeld door insijpelend vocht, een slag op de zekeringskast, enzovoort.

Elektriciteitswerken bij nieuwbouw of renovatie

Hebt u een nieuwbouw of renovatie op de planning staan? Dan laat u ook elektriciteit leggen, of u vernieuwt uw elektrische installatie.

Onze tip? Overleg met uw elektricien over de elektriciteit in uw woning vóór u aan de werken begint. Bij een nieuwbouw is het bijvoorbeeld belangrijk om na te gaan of u nog zonnepanelen of domotica wilt plaatsen. Laat u uw elektriciteit vernieuwen? Hou ook dan rekening met toekomstige wensen zoals domotica , zonnepanelen of elektriciteit in de tuin.

Elektriciteitswerken gepland? Reken op een pro

Is er schade aan de elektrische installatie van uw woning? Wilt u uw installatie in orde brengen voor de elektrische keuring?
Of hebt u elektriciteitswerken voor uw renovatie of nieuwbouw gepland? Schakel een professional in:

Back To Top