skip to Main Content

Gezonde lucht in huis: voldoet u aan de wettelijke ventilatienormen?

Hebt u thuis vaak last van hoofdpijn of allergieën? Of kampen uw muren met hardnekkige schimmels? Onvoldoende ventilatie kan de boosdoener zijn. Lees hier waarom voldoende ventileren cruciaal is en aan welke ventilatienormen u moet voldoen.

Is er genoeg ventilatie in uw huis?

We isoleren onze huizen alsmaar beter: dat is goed voor het milieu én voor uw energiefactuur. Het enige nadeel? Doordat alle kieren, spleten en gaten afgedicht zijn, wordt het moeilijker om de binnenlucht te verversen. Ventilatie is dan de oplossing.

Ventileert u onvoldoende? Dan kunt u last krijgen van de vervuilde binnenlucht:

  • misselijkheid
  • hoofdpijn
  • geïrriteerde ogen, neus of keel
  • allergieën
  • CO-vergiftiging
  • geurhinder in uw huis
  • condensatie op ramen en spiegels

Verluchting en ventilatie: niet hetzelfde

Zet u de ramen regelmatig wijd open om te verluchten? Let er dan op dat verluchten en ventileren niet hetzelfde zijn. Verluchting is een goede aanvulling op ventilatie, maar volstaat niet om aan de wettelijke ventilatienormen te voldoen. Want bij ventilatie ververst u de binnenlucht continu: de vervuilde binnenlucht wordt naar buiten afgevoerd, zuurstofrijke buitenlucht stroomt naar binnen.

Met uw ventilatie voldoen aan de EPB-wetgeving

Gaat u bouwen of verbouwen? Besteed dan genoeg aandacht aan de energieprestatieregelgeving (EPB-wetgeving). Die bepaalt onder andere aan welke ventilatienormen uw huis moet voldoen. Afhankelijk van uw activiteiten gelden die voor het hele gebouw, of alleen voor de ruimtes waar u de werken uitvoert.

In orde zijn met de ventilatienormen? Schakel uw specialist in

Bent u niet zeker of er voldoende ventilatie is in uw huis? Of hebt u een nieuwbouw, verbouwing of renovatie op de planning staan?
Speel op safe: contacteer uw ventilatiespecialist. Hij gaat voor u na of in orde bent met alle ventilatienormen, en helpt u om ze vlot te behalen.

Back To Top