skip to Main Content

Zonnepanelen installeren: lief voor het milieu, goed voor uw portemonnee

Overschakelen op zonne-energie is niet alleen ecologisch verantwoord, het is ook voordelig. Laat u zonnepanelen installeren? Dan profiteert u van een lagere energiefactuur: vanaf het eerste jaar kan uw besparing zelfs oplopen tot 500 euro. Zijn zonnepanelen ook een slimme keuze voor u? Kom er alles over te weten.

Zonnepanelen installeren: voordelen

Zonnepanelen installeren levert u aardig wat voordelen op:

  • U bespaart op uw energiefactuur.
  • Er is een zonne-installatie voor elk budget.
  • Zonne-energie is schoon, duurzaam en ecologisch.
  • Zonnepanelen installeren gaat snel en ze hebben weinig onderhoud nodig.
  • U profiteert van een rendement van gemiddeld 8 tot 10 procent.

Een veel gestelde vraag die we krijgen: “Wat als de zon niet altijd schijnt?”. Dat is eenvoudig op te lossen door de energie op te slaan, bijvoorbeeld in een thuisbatterij. Uw investering verdient u gemiddeld in 8 jaar terug.

Zonnepanelen installeren: hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen: dunne plaatjes die de energie van het zonlicht in stroom omzetten. Daarvoor is er geen staalblauwe hemel nodig – de zonnecellen werken ook als het bewolkt is. In de winter zijn de dagen korter: uw zonnepanelen wekken dan minder stroom op.

Zonnepanelen installeren: aangesloten op het net

Zonnepanelen zitten vaak in een PV-systeem (photovoltaic system) verwerkt. Dat zorgt ervoor dat de zonnestroom vlot tot bij uw microgolfoven, stofzuiger of wasmachine komt.

Het populairste systeem is het netgekoppelde PV-systeem.  Uw installatie is dan aangesloten op het net: wat u niet gebruikt, wordt doorverkocht. Hebt u zelf extra stroom nodig?  Dan schakelt u over op het elektriciteitsnet.

Zonnepanelen installeren: opbrengst

Hoeveel levert het u op als u zonnepanelen installeert? Alles hangt af van het aantal zonnepanelen, hun vermogen en uw verbruik. Gemiddeld gezien kunt u in Vlaanderen jaarlijks tot 500 euro besparen. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt doorgaans op 8 jaar.

TIP: Op Zonnekaart Vlaanderen ziet u meteen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen, en krijgt u een inschatting van onder andere de terugverdientijd en de winst per jaar. Zeker zijn van de cijfers? Laat uw specialist alles uitrekenen.

Zonnepanelen installeren: contacteer uw installateur

Wilt u zeker zijn van een veilige installatie die optimaal presteert? Contacteer dan een specialist die ervaring heeft met het installeren van zonnepanelen.

Meer weten?

Back To Top
Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?Op Zonnekaart Vlaanderen ziet u meteen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen

En krijgt u een inschatting van onder andere de terugverdientijd en de winst per jaar. Zeker zijn van de cijfers? Laat uw specialist alles uitrekenen.