skip to Main Content

Zonnepanelen installeren: lief voor het milieu, goed voor uw portemonnee

Overschakelen op zonne-energie is niet alleen ecologisch verantwoord, het is ook voordelig. Laat u zonnepanelen installeren? Dan profiteert u van een lagere energiefactuur: vanaf het eerste jaar kan uw besparing zelfs oplopen tot 500 euro. Zijn zonnepanelen ook een slimme keuze voor u? Kom er alles over te weten.

Zonnepanelen installeren: voordelen

Zonnepanelen installeren levert u aardig wat voordelen op:

  • U bespaart op uw energiefactuur.
  • Er is een zonne-installatie voor elk budget.
  • Zonne-energie is schoon, duurzaam en ecologisch.
  • Zonnepanelen installeren gaat snel en ze hebben weinig onderhoud nodig.
  • U profiteert van een rendement van gemiddeld 8 tot 10 procent.

Een veel gestelde vraag die we krijgen: “Wat als de zon niet altijd schijnt?”. Dat is eenvoudig op te lossen door de energie op te slaan, bijvoorbeeld in een thuisbatterij. Uw investering verdient u gemiddeld in 8 jaar terug.

Zonnepanelen installeren: hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen: dunne plaatjes die de energie van het zonlicht in stroom omzetten. Daarvoor is er geen staalblauwe hemel nodig – de zonnecellen werken ook als het bewolkt is. In de winter zijn de dagen korter: uw zonnepanelen wekken dan minder stroom op.

Zonnepanelen installeren: aangesloten op het net

Zonnepanelen zitten vaak in een PV-systeem (photovoltaic system) verwerkt. Dat zorgt ervoor dat de zonnestroom vlot tot bij uw microgolfoven, stofzuiger of wasmachine komt.

Het populairste systeem is het netgekoppelde PV-systeem.  Uw installatie is dan aangesloten op het net: wat u niet gebruikt, wordt doorverkocht. Hebt u zelf extra stroom nodig?  Dan schakelt u over op het elektriciteitsnet.

Zonnepanelen installeren: opbrengst

Hoeveel levert het u op als u zonnepanelen installeert? Alles hangt af van het aantal zonnepanelen, hun vermogen en uw verbruik. Gemiddeld gezien kunt u in Vlaanderen jaarlijks tot 500 euro besparen. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt doorgaans op 8 jaar.

TIP: Op Zonnekaart Vlaanderen ziet u meteen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen, en krijgt u een inschatting van onder andere de terugverdientijd en de winst per jaar. Zeker zijn van de cijfers? Laat uw specialist alles uitrekenen.

Zonnepanelen installeren: contacteer uw installateur

Wilt u zeker zijn van een veilige installatie die optimaal presteert? Contacteer dan een specialist die ervaring heeft met het installeren van zonnepanelen.

Meer weten?

Back To Top